Beginnende Angstklachten?

“Ik loop over straat door Amsterdam. Mijn ademhaling gaat steeds hoger zitten en ik voel mijn handen klam worden. Mijn knieën worden week, alsof ik er ieder moment doorheen kan zakken. Alle geluiden, de voorbij razende fietsers en scooters, de lachende mensen… Het is alsof ik geen filter meer heb en alles binnenkomt. Ik voel me compleet overprikkeld en angstig.”

Ellis Driessen Curiosity and Company

“Ik probeerde heel hard te bedenken hoe ik dit kon stoppen, maar hoe meer ik nadacht en piekerde, hoe sterker de klachten werden.”

Dit was een ervaring die ik jaren geleden zelf heb gehad. Ik zat toen nog op de dansacademie, in mijn derde jaar. Ik was zo moe… mentaal en fysiek. Ik had hierdoor geen enkel filter meer voor wat er om mij heen gebeurde. Naast die vermoeidheid had ik een aantal dingen meegemaakt in mijn privéleven die veel impact hadden gehad. Zo was mijn toenmalige huisgenoot voor mijn ogen in een psychose geraakt en werd niet veel later vermist. Ook al wist ik dat ik best gevoelig was, tot toen toe kon ik veel opvangen met rationeel nadenken en relativeren. 

Hoe graag mijn hoofd ook wilde dat ik door zou zetten, mijn lichaam gaf het op. Mijn ratio was niet meer genoeg. Ik kreeg steeds vaker angstklachten en paniekaanvallen. Het begon vaak met een opgejaagd gevoel. Ik kon dan niet plaatsen waar dit vandaan kwam. Mijn ademhaling werd steeds oppervlakkiger en mijn hartslag ging omhoog. Ik voelde me vaak rillerig en mijn spieren waren compleet gespannen. Ik probeerde heel hard te bedenken hoe ik dit kon stoppen, maar hoe meer ik nadacht en piekerde, hoe sterker de klachten werden. Mijn grootste buffer en kracht in moeilijke tijden (ratio in combinatie met doorzetten) werd steeds vaker mijn vijand. 

 

“Heb jij zelf angstklachten? Zorgen deze klachten ervoor dat jij niet meer vrij kunt leven? Dan kan het zijn dat je een angststoornis hebt ontwikkeld. Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een psycholoog die hierin gespecialiseerd is.

Zijn deze klachten nog niet zo sterk, maar wil je er wel wat aan doen? Neem dan contact met me op voor een intakegesprek. Dan bespreken we wat er mogelijk is voor jou.”

“Om niet steeds maar weer in dat hoofd te schieten, maar om echt eens te luisteren naar wat mijn lichaam als geheel nodig heeft.”

Achteraf gezien had ik hulp moeten zoeken. “Ik kan het zelf wel… Ik ben toch niet gek?” Had ik dat maar gedaan, dat had me een hoop onnodig leed bespaard. Toch is dit een hele mooie les geweest. Dit heeft er namelijk voor gezorgd dat ik me meer ben gaan verdiepen in meditatie. Dit is echt mijn redding geweest en tot de dag van vandaag zet ik dit in als ik merk dat ik toch te veel van mezelf heb gevraagd.

Mediteren geeft me nog steeds de veiligheid om me weer te verbinden met mijn lichaam. Om niet steeds maar weer in dat hoofd te schieten, maar om echt eens te luisteren naar wat mijn lichaam als geheel nodig heeft. Wat zit er achter de angst? Voel ik verdriet? Waar in mijn lichaam voel ik dat? Kan ik daar met mijn aandacht naartoe en kan ik daar even bij blijven? Wat heb ik nu nodig? Wat is de eerste kleine stap die ik kan zetten om mezelf te geven wat ik nodig heb? 

Ervaar jij zelf wel eens angstklachten?

Ervaar jij zelf wel eens een van de volgende symptomen?

  • gevoelens van angst
  • (sterke neiging tot) vermijden van specifieke situaties of gedragingen
  • moeite met concentreren
  • een rusteloos gevoel
  • buikpijn
  • gespannen spieren
  • vermoeidheid
  • prikkelbaarheid
  • piekeren
  • slaapproblemen, bijvoorbeeld moeite met in slaap vallen of moeite met doorslapen

Wanneer jouw dagelijkse handelingen beperkt worden door de angstklachten, ofwel kun je niet meer leven zoals je eigenlijk zou willen? Dan is er mogelijk sprake van een angststoornis. In dat geval adviseer ik altijd om contact op te nemen met je huisarts. Die kan jou doorverwijzen naar specialistische hulp bij een psycholoog. Is er nog geen sprake van een angststoornis, maar merk je wel dat je beginnende angstklachten hebt? Schakel ook dan al hulp in. Je bent daarvoor altijd welkom bij mij.

Merk je dat je het spannend vindt om contact op te nemen? Dat snap ik! Kijk eens of je het klein kunt houden. Wat is de eerste piepkleine stap die jij kunt zetten om je weer iets beter te voelen? Wat heb je daarvoor nodig?

Wil je een kennismakings- gesprek inplannen?